Spamadvies.be


De geschiedenis van de spam

De digitale wereld is ondertussen al even ingeburgerd. Meer nog: we hebben ons er helemaal in verwikkeld. Maar ook spam gaat al veel verder dan de laatste jaren! Ze zijn niet alleen van onze elektronisch tijdperk, maar reeds ver hiervoor. Spamadvies gaat graag wat dieper in op de geschiedenis van spam, zo krijgt u een goed inzicht over het ontstaan en de werking ervan.

Reclame, aanbiedingen, spam

Tja, je kan het misschien we beamen: elke keer dat je je brievenbus leegt, heb je gegarandeerd enkele reclamefolders in de hand – uiteraard tenzij je een ‘geen reclame a.u.b.’ hebt kleven op je bus! Maar vergis je niet, dit is heus geen verschijnsel van de afgelopen jaren. Wist je dat bijvoorbeeld telegraaf-bezitters in de negentiende eeuw in het noorden van Amerika al last ondervonden van telegraaf-spam?

Echter is het moeilijk om te achterhalen waar en wanneer het allereerste spam-bericht werd verstuurd. Destijds konden immers op time-sharing-systemen berichten verstuurd worden, lokaal weliswaar, maar hoe vaak dit werd gebruikt is onduidelijk alsook het doeleinde ervan.

Het allereerste elektronische spambericht

1978, dat is het jaartal dat e-mail voor het eerst het slachtoffer werd van spam. Deze mail werd verstuurd via Arpanet, wat je kan beschouwen als de militaire voorganger van het wereldwijde web. Het onderwerp van dit spambericht? Het computerbedrijf DEC (nu deel van HP) maakte reclame voor nieuwe routers, die compatibel functioneerden met het Arpanet-protocol.

Gary Thuerk was de ongelukkige marketingmedewerker die dit bericht naar alle Arpanet-users wilde verzenden aan de westkust van Amerika. Echter vond hij 600 aparte mails te omslachtig en dus besloot hij om iedereen tegelijkertijd te melden bij het veld ‘to’. Maar… het mailingprogramma kon de mail slechts bezorgen aan 320 ontvangers, wat maakte dat een deel van de mailadressen in de werkelijke mail terecht kwamen. Resultaat? Negatieve reacties, aangezien Arpanet niet mocht gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

De oorsprong van de term spam

De Internet Engineering Taks Force (IETF) meent dat de term voortkomt uit één van Monty Pytons sketches. Deze bewuste sketch gaat door in een café, waar uitsluitend Spam op het menu staat: ingeblikt, gekookt varkensvlees. Bezoekers willen immers wel eens iets anders op het bord, waardoor enkele Vikingen een lied uitvinden met als onderwerp ‘Spam’. Doorheen het begin van de jaren tachtig werd de term stilaan synoniem voor elektronische, ongewenste e-mails. Tot slot nog een weetje: de allereerste commerciële grootschalige spam dateert uit 1994: Toen werden er enorme hoeveelheden advertenties geplaatst op usenet voor de zogenaamde ‘Green Cards’, waarmee je kan wonen en werken in de VS.