Spamadvies.be


Wat doet een spamfilter concreet?

Spam is vervelend en bovendien kan het voor een hoop ellende zorgen. Een minuut van onoplettendheid of een te hoog vertrouwen in je medemens kunnen al problemen met zich meebrengen, die u niet zo maar van de baan kan helpen. Je enige reddingsmiddel ? een doeltreffende spamfilter. Wat deze concreet voor je doet, lees je uitgebreid hieronder.

Een spamfilter, wat is dit eigenlijk ?

Vooraleer je je spam-mailtjes achter je kan laten, moet je overgaan tot de aanschaf van een spamfilter. Deze bestaan er in diverse soorten en ze zijn eigenlijk allemaal meer dan efficiënt. Werk je met Microsoft Windows, dan zal je kunnen genieten van een eenvoudige spamfilter, die uitsluitend eenvoudige aanvallen tegenhoudt. Maar... wil je absoluut geen last meer ondervinden van spam ? Dan zal je jezelf toch een specialere spamfilter moeten cadeau doen.

Dergelijke spamfilters werken enerzijds spamaanvallen tegen, anderzijds houden ze ook de irritantere spam tegen. Hoe werken deze precies ? Wel, ze markeren alle mogelijke spamberichten en sturen ze – indien je werkt met Outlook – naar de map genaamd ‘Ongewenste e-mail’. Niet alleen krijg je deze mails niet te zien in je inbox, ook het e-mailadres van de afzender wordt voortaan gemeden in je mailprogramma. Bovendien zit in de meeste mailoplossingen standaard een goede spamfilter ingebouwd.

Spamfilter aanvullend met een virusscanner

In combinatie met een spamfilter kan je ook best gebruik maken van een virusscanner. Het is eveneens een soort beveiligingsprogramma, dat schadelijke bestanden en virussen verwijderd. Elke dag worden er immers nieuwe virussen op het net losgelaten, die ongewenst en volledig onverwacht je computer veroveren. Waarom dergelijke scanner nodig is ? Omdat er in spammails vaak gebruik wordt gemaakt van schadelijke documenten, denk hierbij maar aan bestanden met commerciële doeleinden om je aan te zetten om valse voorwerpen te kopen en dergelijke. Bovendien zijn de meeste virusscanners ook voorzien van een controle op downloads. Download u met andere woorden documenten of bestanden van het internet, dan zullen ook deze worden gecontroleerd op virussen en andere gevaren voor uw computer.

Een belangrijke tip voor je spamfilter

Installeer je zowel een virusscanner als een spamfilter – wat de ideale combinatie is – kan je er het best op toezien dat beide van hetzelfde merk zijn. Dit is geen must, maar zo worden er geen dubbele meldingen getoond op je scherm. Installeer je ze toch van een verschillend merk, dan is het een aanrader om de beveiligingsprogramma’s uit te schakelen die met deze filter en scanner te maken hebben.

Werk je met je eigen web- en mailserver? Vraag aan je webhosting welke anti-spammaatregelen ze nemen. De beste webhosters van ons land voorzien vaak supergoeie antispam-software gratis in je hostingpakket.

De reden ? Zo gaan ze elkaar niet beschouwen als gevaarlijk. Gaan ze elkaar toch wantrouwen ? Dan zullen ze elkaar proberen te verwijderen en ben je nog verder van huis !